Безпрецедентният трети мандат на Си Дзинпин като президент на Китай беше

...
Безпрецедентният трети мандат на Си Дзинпин като президент на Китай беше
Коментари Харесай

Без изненади: Си си остава начело на Китай

Безпрецедентният трети мандат на Си Дзинпин като президент на Китай беше публично одобрен от политическия хайлайф на страната в петък, заяви BBC. 

Това затвърди контрола на лидера и го направи най-дълго управлявалия държавен глава на комунистически Китай от основаването му през 1949 година

Си беше преназначен в петък за президент за още пет години от китайския законодателен орган на церемониално гласуване в Голямата зала на народа в Пекин. Такова упражнение в политически спектакъл е предопределено да показва легитимността и единството на политическия хайлайф на страната.

Той получи единодушно 2952 гласа, последвани от аплодисменти.

Повторното назначение на Си, най-могъщият и властнически водач на Китай от десетилетия, до огромна степен се възприема като условност.

В Китай президентската длъжност е значително церемониална купа. Истинската власт се крие в позициите началник на партията и военните - две основни функции, които Си също заема и на които беше преназначен на основен конгрес на Комунистическата партия през октомври.

Независимо от това, преназначаването му за държавен глава публично приключва прехода му към второ десетилетие на власт.

И това идва на фона на по-широко разбъркване на управителните функции в централното държавно управление или Държавния съвет и други държавни организации, което в допълнение ускорява така и така хубавичко власт на Си върху лостовете на властта.

Ли Цян, едно от най-доверените протежета на Си, се чака да бъде определен за министър председател на Китай в събота. Традиционно премиерството е мощна роля в ръководството на стопанската система, макар че през последното десетилетие властта му беше мощно подкопана от Си, който пое съвсем цялото взимане на решения в свои ръце.

В петък Националният национален конгрес също утвърди огромен проект за реформиране на институциите към Държавния съвет, в това число образуването на финансов регулаторен орган и национално бюро за данни и възобновяване на министерството на науката и технологиите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР